2018. aug 19.

Kicsit másfajta keresztedzés

írta: Madi88
Kicsit másfajta keresztedzés

Sokat olvaok a keresztedzések fontosságáról, mennyire szükséges egy futó számára, hogy máshogy mozgassa át az izmait, elkerülje a sérüléseket, és ne legyen "unalmas", hogy "csak" fut az ember.

Mindenkinek megvan a saját kedvence. Bicajozás, úszás, cross training, konditermes edzés, meg még lehetne sorolni a listát. Egyet viszont nem hallottm és olvastam sehol se, és szerintem ez is egyfajta keresztedzésnek fogható fel. Ez pedig a barlangászás. Ez a szerelem jóval régebbi nekem mint a futás. 15 éves korom óta járok barlangba, éves szinten többször. És még mindig tud újat mutatni nekem!

Nem a túristák által kedvelt, kiépített barlangi túrákra gondolok, hanem a csúszós-mászós, kiépítettlen barlangokról. Kishazánk elég gazdag ilyen barlangokban, Budapest alatt van az ország leghosszabb barlangrendszere, mostmár, a Bükkben is közel 1000 van, na és ott az Aggteleki- Barlangrendszer, aminek csak egy kis részén lehet sétálni, a többin viszont mászni kell. Nem akarom még kihagyni a felsorolásból a Bakonyt és a Mecseket se, ott is vannak barlangok. 

Itt jegyezném meg, hogy nem mindenki tud lemenni, egy szűk helyre, mert előjöhet a fóbiája, amiről esetleg még nem is tudott, akinek van ilyen, az ne is menjen le, mert az rosszabb is lehet. 

Nem drága sport, (persze itt is vannak spéci felszerelések) meg sok helyen - főleg a Budai barlangoknál - adnak felszerelést is, meg ruhákat. Nem fogok anyagiakba belemenni, de pár ezer forintért egy hatalmas élményben lehet mindnenkinek része!

CSAK túravezetőkkel szabad lemenni ilyen helyekre, mert mindnen barlang, fogokozottan védett Magyarországon, és ő(k) ismerik a járást, így elkerülhető az esetleges baj. A legtöbb barlang le is van zárva!

Legtöbb barlang olyan, hogy van egyszűkebb szakasz, majd egy kisebb-nagyobb terem követi, ami teli van különböző képződményekkel, főleg cseppkövekkel. gyönyörű élményt tud nyújtani, az amikor csak a fejlámpa fénye világít meg egyet közülük és mindenki mást lát benne. Itt meg lehet tapasztalni a teljes sötétséget, és a majdnem teljes csendet! Jótékony hatása is van egy-egy ilyen túrának. A barlangi levegő növeli a tüdő vitálkapacitását, tisztítja. A mozésban meg olyan izmok is részt vesznek amik annyira nem aktívak a felszini sportokban, meg az ügyesség és a mozgáskoordináció is javulni fog.

Valószínűleg nem fogod ezeket mind érezni az első barlangi túra alkalmával, de biztos jó élményekkel fogsz hazatérni, é lehet, hogy gyakrabban fogsz lejárni a föld mélyébe.

Pacsi nektek! :D

Szólj hozzá